Żurek to najczęściej podawana zupa podczas świąt wielkanocnych. Jedni podają go na talerzy, inni w chlebie. Niektórzy dodają do żurku kiełbasę, a inni jajka gotowane lub sadzone. Oto przepis na doskonały żurek, który warto wypróbować.
Składniki:
- 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. JBB Bałdyga)
- 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- ½ l zakwasu na żur
- ½ szklanki śmietany słodkiej
- 5 ząbków czosnku
- 5 jajek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- Majeranek
- Świeży koperek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie studzimy mięso i kroimy w dowolne kawałki. Śmietanę mieszamy z mięsem, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżym koperkiem.