Żurek z białą kiełbasą

żurek z białą kielbasą

Żurek to najczęściej podawana zupa podczas świąt wielkanocnych. Jedni podają go na talerzy, inni w chlebie. Niektórzy dodają do żurku kiełbasę, a inni jajka gotowane lub sadzone. Oto przepis na doskonały żurek, który warto wypróbować.

Składniki:

  • 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. JBB Bałdyga)
  • 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • ½ l zakwasu na żur
  • ½ szklanki śmietany słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • Majeranek
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie studzimy mięso i kroimy w dowolne kawałki. Śmietanę mieszamy z mięsem, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżym koperkiem.