Wrześniowe pyszności

kukurydza
Fot. Pixabay.com

Koniec lata i początek jesieni to czas na zbiory owoców i warzyw. Wśród nich jest kilka, na które warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ są pyszne, zdrowe a do tego wspaniale wyglądają.

 

Patisony

To warzywa z rodziny dyniowatych. Na początku jesieni zaczynają dojrzewać i pojawiają się w sklepach. Wyglądem przypominają pojazdy kosmitów i często mówi się o nich „UFO”. Poza ciekawym kształtem charakteryzuje je również szeroka paleta barw. W ogrodach można spotkać odmiany w kolorze biały, żółtym i zielonym. Doskonale smakują napełnione farszem lub marynowane.
Kukurydza

Słoneczne kolby kukurydzy najlepiej smakują ugotowane w lekko osolonej wodzie. Można je podawać jako dodatek do dań lub w postaci przekąski. Jej największą zaletą poza słodkim smakiem jest duża zawartość żółtego barwnika, który blokuje wolne rodniki i zapobiega nowotworom.



Słonecznik

Słoneczniki to piękne, duże, żółte kwiaty, które wspaniale prezentują się w wazonach. Ale ich wygląd

słonecznik
Fot. Pixabay.com

to nie jedyny atut. „Dłubanie” ziaren słonecznika to prawdziwy nałóg o czym można się przekonać spoglądając pod ławki oraz trzepaki na osiedlach i w parkach. Warto jednak wiedzieć, że ziarenka tego kwiatu dostarczają organizmowi białko, minerały oraz sporą dawkę witamin z grupy B oraz C i D.

 

Jesienne warzywa pięknie się prezentują i doskonale smakują. Można je przyrządzać bezpośrednio po zakupie lub zrobić z nich zaprawy na zimę.

 

Patisony, słoneczniki i kukurydza to nasza propozycja na jesienne smakołyki. Z pewnością nasza lista nie jest pełna. Czekamy na Wasze propozycje, co jeszcze można do niej dopisać.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *