Lody maślankowe – domowy sposób na letnią ochłodę

lody maslankowe

 

Tegoroczne lata daje się bardzo we znaki. Każdy chce się ochłodzić, ale nie bardzo wiadomo jak. Jednym ze sposobów jest jedzenie lodów. Dziś podpowiadamy przepis na bardzo proste lody maślankowe, które mają bardzo wiele zalet.

Przygotuj:

Fot. Garneczki.pl

Następnie wlej maślankę do wcześniej przygotowanych foremek  i włóż patyczki. Przygotowane w ten sposób lody włóż do zamrażarki i pozostaw tam na kilka godzin. Następnie wyjmij lody i ciesz się ich smakiem.

Dlaczego lody maślankowe?

Lody z maślanki mają wiele zalet. Przede wszystkim są w pełni naturalne – bez dodatku jakichkolwiek związków chemicznych. Ponadto są niskokaloryczne, co z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie. Kolejną zaletą jest delikatny, lekko kwaskowy smak, który działa bardzo orzeźwiająco. Na koniec warto podkreślić jego niewysoką cenę. Z 1 litra maślanki – cena ok. 4 zł, można zrobić nawet 20 porcji.

Zachęcamy do skorzystania z przepisów i podzielenia się opiniami 🙂 .

2 komentarze


  1. Często robię swoim wnukom lody z owocowej maślanki. Bardzo je lubią 🙂

    Odpowiedz

    1. Te lody są naprawdę wspaniałe – zwłaszcza, że nie ma ograniczeń w ich dostępności 😀

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.