Śliwki to jedne z najbardziej jesiennych owoców. Są soczyste, słodko-kwaśne i przepyszne.
Można dodawać je do deserów, gdy są pod ręką, jednak zimą czy też poza sezonem lepiej sięgnąć po powidła. Jak wykorzystać je w ciastach czy musach?
Ciasto czekoladowe z powidłami
Powidła kojarzą się przede wszystkim z piernikiem i pleśniakiem – to do tych ciast wykorzystywane są najczęściej. Jednak nie ma lepszego połączenia, niż śliwki i czekolada. Dlatego właśnie intensywnie czekoladowe ciasto może być jeszcze pyszniejsze, gdy przełoży się je pysznymi powidłami śliwkowymi. Jak przygotować ten deser? Zacznij od przygotowania ciasta czekoladowego. Postaw na coś wilgotnego, nie wybieraj zwykłego kakaowego biszkoptu. Chociaż powidła nadadzą deserowi wilgotności, ciasto samo w sobie powinno być mokre. 200 gramów mąki przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i 30 gramów kakao. 100 gramów cukru utrzyj z trzema jajkami tak, by zmieniły kolor na jaśniejszy. W tym czasie rozpuść także pół kostki masła i dodaj do niego taką samą ilość mleka. Gdy masa przestygnie, wlej ją do jajek i wymieszaj delikatnie. Uważaj, by jajka się nie ścięły. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż osiągniesz jednolitą masę. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na kratkę i poczekaj, aż ostygnie. Przetnij je w pół i posmaruj grubo powidłami śliwkowymi. Całość zalej polewą czekoladową na bazie czekolady i śmietanki.
Mus czekoladowy z powidłami
Mus czekoladowy jest pyszny sam w sobie, jednak z dodatkiem powideł jest jeszcze lepszy – o ile to w ogóle możliwe. Przygotowanie musu zacznij od roztopienia w garnku dwóch tabliczek czekolady. Dodaj do niej odrobinę wody i szczyptę cynamonu. Zdejmij z ognia, dodaj 70 gramów masła i energicznie mieszaj, by masło się rozpuściło. Dodaj cztery żółtka (po jednym) i ciągle mieszaj. Do masy czekoladowej dodaj również dwie łyżki powideł. Następnie białka ubij z solą na gęstą pianę. Dodawaj cukier powoli – około 4 łyżki wystarczą. Połącz pianę z masą czekoladową. Mus przełóż do filiżanek i włóż do lodówki na całą noc. Później możesz już zajadać się pysznym deserem.
Powidła śliwkowe to doskonały dodatek do wielu deserów – nie tylko popularnych ciast. Koniecznie sprawdź je w naszych przepisach. A jeśli szukasz więcej inspiracji, znajdziesz ją na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.
Artykuł sponsorowany