Chrupiąca grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem

grzanka czosnkowa z jajkiem

Popołudniowe spotkania w gronie przyjaciół to ogromna przyjemność, zwłaszcza z drobną przekąską na talerzu. Jeśli nie masz pomysłu na szybkie danie dla znajomych, to chrupiąca grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem sprawdzi się doskonale.

Składniki:

– jajka
– bagietka
– cebula czerwona
– sałata
– czosnek
– masło
– miód
– sól i pieprz kolorowy

Przygotowanie i podanie

Najpierw zrób grzanki. W tym celu bagietkę potnij na kilka kawałków, o długości około 10 cm każdy. Na patelni podgrzej masło. Kawałki bagietki rozetnij i podgrzej wewnętrzną stronę do zarumienienia. Potem przygotuj jajko w koszulce – doprowadź garnek z wodą do wrzenia, dodaj trochę octu, zrób wir w garnku za pomocą łyżki i wlej całe jajko. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko. Po około 3 minutach wyciągnij jajko i płucz w naczyniu z zimną wodą. Cebulę pokrój w krążki i podgrzej na patelni dodając masło i miód. Karmelizuj, aż zmięknie. Grzanki natrzyj czosnkiem, połóż jajko, dodaj przyprawy, a na wierzch połóż kilka krążków karmelizowanej cebuli, przykryj drugą częścią bagietki. Grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem to przekąska, którą docenią wszyscy twoi goście.

Przepis przygotowany przez Fermę drobiu Jokiel