Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. W Polsce jeszcze wiele gospodyń robi w swoich domach przetwory, w tym także marynaty z różnych warzyw i owoców. Dziś przedstawiamy jeden ze sprawdzonych przepisów przysłanych przez panią Kazimierę.
Składniki
na 4-5 słoiczków(ok.350 ml) :
4 kg ogórków,
4 czerwone papryki,
1 duży seler,
1/2kg cebuli,
1 szklanka soli,
2 łyżki ziarenek gorczycy
Na zalewę:
6 szklanek wody,
3 szklanki cukru,
3 szklanki octu winnego
Przygotowanie:
– Obraną z łupin cebulę kroję w talarki. Umyte ogórki razem ze skórką kroję w słupki. W paprykach odkrawam szypułki, każdą przekrawam na pół, usuwam nasiona, opłukuję z zewnątrz i wewnątrz oraz kroję w słupki. Obrany seler także tnę w słupki. Warzywa przekładam do dużej miski i mieszam. Następnie zasypuję szklanką soli oraz zalewam 9 szklankami zimnej wody i odstawiam miskę na 3 godziny.
– Po 3 godzinach sałatkę odcedzam i przekładam do wyparzonych słoiczków, do każdego wsypując po kilka ziaren gorczycy.
– W garnku, zagotowuję wszystkie składniki zalewy, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewam warzywa w słoiczkach i szczelnie zakręcam. Wstawiam do garnka z ciepłą wodą sięgającą 3/4 wysokości. Od chwili zagotowania, pasteryzuję 15 minut.