Dla wielu osób kawa to nieodłączny element każdego poranka. Aby stuprocentowo cieszyć się jej zapachem oraz aromatem, musimy znać pewne zasady degustacji. Choć zadanie może wydawać się banalnie proste, trzeba pamiętać o pewnych krokach, które pozwolą czerpać przyjemność z każdej, nawet tej najmniejszej, filiżanki kawy.
Jak prawidłowo degustować kawę?
Pijąc kawę parzoną, wśród wszystkich posmaków tego czarnego naparu, czujemy najbardziej ten z palonych ziaren. Dlatego, jeśli pragniemy delektować się w pełni aromatem i zapachem kawy, musimy wybierać tą najbardziej odpowiadającą naszym preferencjom. I tutaj, żebyśmy czuli się w stu procentach usatysfakcjonowani, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na:
• pochodzenie ziaren,
• poziom palenia,
• skład mieszanki
• czy datę produkcji.
Zagorzali kawosze powiedzą również, że lepiej wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną. A wszystko po to, aby dostarczyć sobie więcej cennych własności odżywczych, które pobudzają i wzmacniają koncentrację, niezależnie od pory dnia.
Dlatego, jeżeli zdecydujemy się na degustację różnych rodzajów kawy Tchibo, musimy wiedzieć, w jaki sposób podejść do całego tego procesu. O ile zrealizowaliśmy już etap wyboru najlepszego napoju, to przyszła pora na to, aby w odpowiedni sposób przystąpić do jego spróbowania. Chcąc uniknąć zniweczenia wszystkich poprzednich działań jednym nieodpowiednim krokiem, poświęćmy chwilę na przyswojenie pewnych informacji.
Wskazane jest, żeby kawę ziarnistą Tchibo pić na ciepło w porcelanowych filiżankach o grubych ściankach. Wówczas smak pitego naparu będzie nieporównywalnie bogatszy. Należy również pamiętać o tym, aby w trakcie degustacji przepłukiwać usta co jakiś czas wodą. Tak orzeźwione receptory smaku, pozwolą cieszyć się ciągle na nowo jej ukrytą w środku intensywnością.
Natomiast absolutnie nie jest rekomendowane picie tego czarnego naparu z jednorazowych kubków, ponieważ papier potrafi znacznie przekłamać jego smak. Bardzo podobnie ma się sytuacja do cukru, który potrafi znacznie przekłamać aromat ziarnistej kawy, czyniąc z niej zwyczajny, słodki napój.
Rodzaje kawy Tchibo
Na całym świecie znanych jest blisko pięćset rodzajów przeróżnych kawowców. W praktyce jednak plantatorzy uprawiają tylko trzy z nich. Czyli:
• coffea arabica,
• coffea canephora,
• coffea liberica.
Wśród asortymentu sklepkawa.pl znajdziemy najbardziej docenianą przez baristów odmianę, Arabikę, oraz tą trochę mniej szlachetną, wcale nie gorszą, Robustę. Niezależnie od tego, na które z oferowanych ziaren Tchibo się zdecydujemy, będziemy zadowoleni bogactwem aromatów i stopniem intensywności ich nut smakowych.
W związku z tym, że coffea arabica ma względnie małą zawartość kofeiny, to jej smak odbierany jest jako łagodniejszy. Dlatego też ten rodzaj będzie świetnym wyborem dla osób, które nie przepadają za goryczą i kwasowością.
Tak, jak ma się to w przypadku Tchibo Caffe Crema Mild, która jest delikatną kawą ziarnistą. Rzeczą wyjątkową jest to, że zawarta w niej harmonijna kompozycja ziaren, pozwala cieszyć podniebienie subtelną i bardzo przyjemną nutą owocową. Ze względu na swój charakter świetnie komponuje się z odrobina mleka. Stąd będzie doskonała zarówno w formie espresso, latte, czy nawet cappuccino.
Również kawa Tchibo Fine Milde, której owoce są wcześniej powoli i dokładnie wypalane, może zapewnić swoim miłośnikom wyborny smak kompozycji. A wszystko tak naprawdę za sprawą subtelnego, jedwabistego i wykwintnego aromatu. Jej stosunkowo umiarkowana zawartość kofeiny sprawia, że wyczuwalny jest subtelny posmak cytrusów. Przy parzeniu idealnie spełnia swoją rolę w ekspresach przelewowych i kafeterkach.
Natomiast coffee canephora dedykowana jest dla zwolenników mocnej kawy. A wszystko za sprawą gorzko-czekoladowych nut, które przez bardzo długi czas potrafią pozostać na języku. Stąd produkty z jej dodatkiem są bardzo często wybierane o porannej porze w celu szybkiego pobudzenia się na resztę całego dnia.
Palona kawa ziarnista Tchibo for Black ’N White zawiera w sobie aż 20% Robusty, dzięki czemu można spokojnie delektować się nią samą sobą lub z uwzględnieniem większej ilości mleka. W zależności od formy, którą wybierzemy, będziemy mogli cieszyć się wyrazistym smakiem i aromatem, który usatysfakcjonuje najbardziej tych wymagających kawoszy. Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie automatycznym lub kolbowym.
Kompozycja najlepszej jakości ziaren Arabiki i Robusty w Tchibo Sizilianer Art, oddaje klimat sycylijskich okolic. Ciemno palone nasiona, które zostały poddane obróbce ciepła w południowowłoskim stylu, raczą podniebienie wyrazistym i mocnym aromatem. Pozbawiona kwasowości mieszanka, pozwala wybić się delikatnym, słodkim czekoladowym nutom. Z tego też powodu będzie to trafny wybór dla miłośników mocnego espresso, a nawet może zostać wykorzystane jako baza do innych kaw.
Jeśli nadal się głowicie nad tym, czy warto wybrać którąś z tych kaw ziarnistych Tchibo, to nie ma co dłużej się nad tym zastanawiać. W końcu degustacja tych naparów będzie wielką radością dla zmysłu smaku i zapachu!
Tekst sponsorowany