Jajecznica, jajka na miękko, jajka sadzone… to bardzo popularne dania śniadaniowe. A gdyby tak zrobić placek jajeczny? Ta niecodzienna forma podania jajek może zachwycić. Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest proste wykonanie, ale też niepowtarzalny smak.
Składniki
– jajka
– ciasto francuskie
– sałata
– papryka
– czarnuszka
– sezam
– sól i pieprz
Przygotowanie i podanie
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Na połowie ułóż żółtka – tyle ile się zmieści pozostawiając wolne 2 cm po brzegach. Przykryj drugą połową arkusza ciasta. Przez naciskanie zębami widelca sklej cztery boki. Posmaruj wierzch białkiem z jajek i posyp czarnuszką oraz sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.
Przepis przygotowany przez Fermę drobiu Jokiel