Nopal – pomysł na wzbogacenie diety

Wraz z wiekiem organizm zaczyna działać inaczej: osłabia się perystaltyka jelit, wchłanianie składników odżywczych, metabolizm tłuszczów oraz przetwarzanie cukrów. Zwiększa się również zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały – są one niezbędne dla prawidłowej pracy organów wewnętrznych. Konieczne jest uzupełnienie diety o ważne składniki odżywcze i zapewnienie im prawidłowego wchłaniania. Zdrowa dieta, niestety, często nie wystarcza – należy ją wzbogacić o dodatkową suplementację.

Nopal na zdrowie

Aby nie truć organizmu najlepiej wybrać suplementację na bazie naturalnych składników – pozbawioną jakiejkolwiek chemii. Wiele roślin ma udokumentowane właściwości lecznicze; niektóre z nich zostały nawet wpisane na listę roślin leczniczych przez Światową Organizację Zdrowia. Taką rośliną jest Nopal, znany szerzej jako opuncja figowa.

Nopal jest gatunkiem kaktusa rosnącym na półpustynnych i pustynnych terenach Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Człony kaktusa są bogate w witaminy: witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3 oraz witaminę K. Miąższ Nopalu ma wysoką zawartość białka – 5,1%, natomiast skórka kaktusa  zawiera go aż 8,3%, a pestka – 11,8%. Nopal jest również źródłem 17 aminokwasów, w tym 8 egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie – muszą być dostarczone „z zewnątrz”. Skórka Nopalu zawiera wyjątkową ilość wapnia (2,09%) wpływającego na prawidłową pracę układu krwionośnego i potasu (3,4%).

Cenny błonnik

Błonnik jest ważnym elementem codziennej diety – normalizuje pracę układu pokarmowego i dba o jego prawidłowe działanie. Nopal oczyszcza okrężnicę, przywraca zdrowe trawienie, zmiękcza stolec oraz wspomaga odbudowę właściwej flory jelitowej – poprawia jej aktywność i stanowi dla niej pożywkę. Oczyszcza również jelita ze złogów i kamieni kałowych, usuwa z organizmu wolne rodniki i toksyny środowiskowe wiążąc karcinogeny i metale ciężkie. Wspomaga również funkcje i regenerację wątroby oraz zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Błonnik ma jeszcze jedną, bardziej znaną, właściwość: wspomaga przemianę materii pomagając w utrzymaniu prawidłowej wagi: przyspiesza perystaltykę jelit oraz wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu.

Nopal w walce z miażdżycą i osteoporozą

Wraz z wiekiem zaczyna szwankować metabolizm tłuszczów, inaczej mówiąc: cholesterolu. Cholesterol LDL (zły cholesterol) powoli osadza się na ścianach tętnic tworząc złogi, zmniejszając światło tętnic i utrudniając transport krwi, w skrajnych przypadkach powodując zatory. Prawidłowy poziom stężenia cholesterolu LDL dla osoby zdrowej wynosi 130 mg/dl, jednak dla osoby z cukrzycą nie powinien on przekraczać 70 mg/dl. Warto więc zadbać o prawidłowy metabolizm tłuszczów w organizmie i zminimalizować ryzyko zmian miażdżycowych – Nopal przyspiesza rozpad tłuszczów i ich wydalanie z organizmu, realnie obniżając stężenie cholesterolu LDL i, co za tym idzie, obniżając ryzyko chorób serca.

Nopal ma również udokumentowany pozytywny wpływ na mineralną gęstość kości (BMD). Badania przeprowadzone na 131 kobietach w okresie około-menopauzalnym (35-55 lat) wykazały, że kilkumiesięczne spożywanie suszonego Nopalu, jako dodatku do diety bogatej w wapń, istotnie zwiększała gęstość kości zapobiegając osteoporozie.

To wszystko sprawia, że Nopal staje się niezwykle pomocnym uzupełnieniem codziennej diety, aby każdego dnia móc w pełni cieszyć się pełnią zdrowia! Więcej na http://www.greennopal.com/

 

 

Oceń nasz artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *