Domowe lody śmietankowe

domowe lody śmietankowe

Lody śmietankowe to klasyczne lody będące również doskonałą bazą do przygotowania innych wariantów smakowych. Dodając do nich roztopioną czekoladę, mus truskawkowy, pastę pistacjową czy masło orzechowe uzyskamy inne smaki. Do wykonania ulubionych przez większość Polaków lodów śmietankowych wystarczą zaledwie trzy składniki:

  • śmietanka 30-36% – 200 ml
  • mleko – 100 ml
  • cukier – 40 g

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy połowę śmietanki wraz z cukrem i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Zawartość przekładamy do pojemnika, który zmieści się w zamrażalniku. Dodajemy resztę śmietanki i mleko, i dokładnie łączymy całość za pomocą miksera. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę. Następnie po 30 minutach wyciągamy pojemnik i miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Taką czynność powtarzamy regularnie – masę należy miksować co najmniej 6 razy co pół godziny. Po 4-5 godzinach domowe lody śmietankowe są już gotowe.

Smacznego!

Przepis z kampanii „Słodka Równowaga”