Ruskie, z owocami czy dim sum? Zobacz, jakie pierogi zrobić

pierogi

Pierogi to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków. Idealne o każdej porze roku. Podawane nie tylko na obiad, ale również na podwieczorek, szybko znikają z talerzy. To zasługa ich różnorodności, dzięki której nie ma mowy o monotonii. Nie musisz zatem ograniczać się do wersji z mięsem czy kapustą i grzybami. Czeka na Ciebie mnóstwo innych możliwości – poznaj je już teraz.

Chociaż pierogi kojarzone są głównie z Polską, danie występuje w sztuce kulinarnej wielu krajów. Dlatego wcale nie musisz decydować się wyłącznie na rodzime specjały – szczególnie, że we Włoszech, Chinach czy Meksyku dostępne są inne, równie ciekawe wersje pierogów. Wiele z nich oferuje niejedna pierogarnia w Bydgoszczy, Gdańsku, Warszawie i wielu innych miastach.

Pierogi ruskie, czyli polskie

Pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym, choć z nazwy ruskie, tak naprawdę są polskie. Smakują wyśmienicie podane ze śmietaną lub skwarkami. Jednak ogromną przyjemność podniebieniu zapewnia wersja odsmażana. Miękkie ciasto pokrywa się chrupiącą skórką, która idealnie komponuje się z kremowym farszem.

Aby je przyrządzić, zacznij od przygotowania klasycznego ciasta. Farsz uzyskasz łącząc ser biały z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami (w proporcji 1:1). Na koła wykrojone z ciasta nakładaj nadzienie. Ulepione pierogi ugotuj w gorącej wodzie i wyjmij po wypłynięciu.

Pierogi z owocami, czyli czas na sezon

Pierogi z owocami to idealna propozycja na obiad i deser. Przepełnione słodyczą, stanowią bogactwo smaków. Smaków sezonowych, ponieważ najczęściej przyrządza się je z owoców, które są dostępne o danej porze roku. Delikatne ciasto skrywające w sobie truskawki, jagody, maliny, śliwki, to prawdziwa poezja kulinarna.

Pierogi z owocami to prosty i szybki przepis. Ciasto wykonaj w oparciu o klasyczny przepis. Natomiast farszem są świeże owoce lekko osłodzone, a w razie potrzeby pokrojone na mniejsze kawałki. Oblep je ciastem i wrzuć do gotującej się wody. Odcedź po wypłynięciu.

Pierogi dim sum, czyli orientalny klimat

Dim sum to chińskie pierożki, które zapraszają w kulinarną podróż po orientalnych smakach. Gotowane na parze i wypełnione mięsnym farszem, rozpływają się w ustach. Warto ich spróbować, bo to zupełnie inny smak niż polskie klasyczne pierogi z mięsem.

Chcąc przygotować ciasto, można skorzystać z gotowych mrożonych wontonów. Farsz przyrządzisz z krewetek, mielonego mięsa (np. cielęcego), oleju sojowego, sezamowego, octu ryżowego, posiekanego pora, startej cebuli oraz startego imbiru. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku. Na kwadraty z ciasta wykładaj nadzienie i zbieraj boki ciasta do środka – tak, by nie sklejać go jednak do końca. Gotuj na parze w specjalnym koszyczku bambusowym wyłożonym papierem do pieczenia z kilkoma otworami. Po 7 minutach zdejmij z ognia i rozkoszuj się smakiem chińskich pierożków.

Masz ochotę na pierogi inne niż zwykle? Zamów je online

Jeżeli masz ochotę na pierogi inne niż w klasycznej odsłonie, niejedna pierogarnia w Bydgoszczy, Wrocławiu oraz innych miastach zaprasza. Wcale jednak nie musisz zjawiać się tam osobiście – jedzenie zamówisz online. Skorzystaj z pośrednictwa serwisu gastronomicznego, by złożyć zamówienie przez smartfon, tablet czy komputer. Dostawca zjawi się pod wskazanym przez Ciebie adresem, dostarczając świeże, ręcznie lepione pierogi.

Na co masz dziś ochotę? Pierogi z mąki gryczanej z serem, białoruskie kołduny czy brazylijskie coxinhas?

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.