Piernik Staropolski – idealne ciasto na święta

piernik staropolski

Piernik staropolski to ciasto charakteryzujące się dodatkiem dużej ilości przypraw korzennych. Te z kolei są bogactwem przypraw o działaniu bardzo silnie antyzapalnym takich jak imbir, cynamon czy kardamon.

Przyprawa korzenna to doskonały dodatek do diety każdego z nas. Powinny się nią zainteresować szczególnie kobiety, chorujące na PCOS, mające problemy z tarczycą czy endometriozę. Wybierając przyprawę do swojego piernika należy postawić na taką, która w składzie nie zawiera zbędnych dodatków takich jak cukier czy mąka. Podpowiadamy jak upiec świąteczny piernik staropolski.

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g)

Przygotowanie

Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką. Piec na 5-7 dni przed świętami.

Pieczenie

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę. Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce. Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.

Piernik staropolski to cudowne ciasto świąteczne. Piekąc je warto pokusić się również o przygotowanie lukrowanych pierniczków, które ozdobią choinkę lub zostaną pięknym podarunkiem dla kogoś bliskiego.

Autor przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy