Makaron jest zawsze wspaniały, niezależnie czy podawany jest na słodko czy słono. Dania z makaronu są smaczne i proste do przygotowania. Poniżej prosty przepis na makaron z pieczonymi warzywami – idealną potrawę na letni obiad lub lekką kolację.
Składniki:
- 250 g makaronu (rekomendowany pappardelle)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka pomarańczowa lub zielona
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- garść świeżych ziół według uznania
- 70 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zalewamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Makaron mieszamy z upieczonymi warzywami. Posypujemy serem feta oraz świeżymi ziołami.
Przepis przygotowany przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox.