Makaron z pieczonymi warzywami

makaron z warzywami

Makaron jest zawsze wspaniały, niezależnie czy podawany jest na słodko czy słono. Dania z makaronu są smaczne i proste do przygotowania. Poniżej prosty przepis na makaron z pieczonymi warzywami – idealną potrawę na letni obiad lub lekką kolację.

Składniki:

  • 250 g makaronu (rekomendowany pappardelle)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa lub zielona
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół według uznania
  • 70 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zalewamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 min. w 220 stopniach. Makaron mieszamy z upieczonymi warzywami. Posypujemy serem feta oraz świeżymi ziołami.

Przepis przygotowany przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox.