Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to tradycja polska sięgająca XIII-XIV wieku. Na początku ksiądz przychodził do domostw i dworów święcąc wszystkie pokarmy przygotowywane na święta. Obecnie to wierni idą do świątyń z koszyczkami, w których znajdują się niewielkie ilości pokarmów. Każdy produkt wkładany do koszyka ma swoje symboliczne znaczenie. Zobacz, co powinno znaleźć się w koszyku.
Baranek
Figurka baranka nawiązuje do scen biblijnych. Oznacza pokorę i łagodność. Baranek z czerwoną chorągiewką symbolizuje Chrystusa Zmartwychwstałego. Do koszyczka wkładany jest baranek z czekolady, cukru, masła a niekiedy także figurka plastikowa lub gipsowa.
Jajka
Symbolizują zwycięstwo życia nad śmiercią. Do koszyczka należy włożyć jajko ugotowane na twardo i obrane ze skorupki. Dodatkowo można umieścić tam pisanki wykonane w domu. W niektórych częściach Polski był zwyczaj święcenia koszyczków wypełnionych jedynie barwnymi jajkami.
Wędlina
Zgodnie z tradycją zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. W koszyczku najczęściej pojawia się kawałek kiełbasy, niekiedy jest to także niewielki kawałek szynki lub innej wędliny.
Ciasto
Do koszyczka najczęściej wkłada się fragment baby wielkanocnej. Jest ono symbolem doskonałości i umiejętności.
Chleb
Chleb jest symbolem Ciała Chrystusa. Wkłada się go do koszyczka w celu zapewnienia sobie dobrobytu i pomyślności.
Sól
Jest symbolem trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia prze rozkładem. Włożona do koszyczka ma moc odstraszania zła.
Chrzan
Symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien zapewnić przez cały rok.